Τελευταία άρθρα

 • Κάρτα Αγρότη από Δευτέρα 30 Μαρτίου
  Συντάχθηκε από
 • Προσοχή: Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν μαζί τους κάποια βεβαίωση μετακίνησης.
  Συντάχθηκε από
 • Γαλακτοπαραγωγή και ενσίρωμα
  Συντάχθηκε από
 • Διατροφή Γαλακτοπαραγωγής
  Συντάχθηκε από
 • Προσοχή: Τεράστια πρόστιμα για την μη έγκυρη δήλωση παράδοσης γάλακτος
  Συντάχθηκε από
 • Αύξηση γαλακτοπαραγωγής
  Συντάχθηκε από
 • Υγιή πρόβατα - Κερδοφόρος εκτροφή
  Συντάχθηκε από
 • Στάβλος απολύμανση - Τέλος οι μυρωδιές και οι μύγες !!!
  Συντάχθηκε από
 • Τι είναι η Τρομώδης νόσος(scrapie)?
  Συντάχθηκε από

15, Νοε, 2019
Τι είναι η Τρομώδης νόσος(scrapie)?

Τρομώδης νόσος(scrapie)


Η τρομώδης νόσος είναι μια πολύ σημαντική ασθένεια, με μεγάλη οικονομική επίπτωση για την προβατοτροφία παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Είναι νόσημα που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα των μικρών μηρυκαστικών. Προσβάλλονται κυρίως ζώα ηλικίας άνω των 2 ετών. Τα ζώα παρουσιάζουν νευρικά συμπτώματα και αδυνατίζουν σταδιακά μέχρι να καταλήξουν (μέσα σε 1-6 μήνες). Πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός στο πίσω μέρος του σώματος των προβάτων.

Θεραπεία για τα νοσούντα ζώα δεν υπάρχει και η κατάληξη είναι πάντα ο θάνατος. Γι αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας η πρόληψη, η οποία γίνεται κυρίως με την εισαγωγή ζώων με ανθεκτικούς γενοτύπους (δλδ ζώα τα οποία φέρουν γονίδια στο DNA τους που τους προσδίδουν ανθεκτικότητα έναντι της νόσου).

Τα πρόβατα χωρίζονται σε 5 κατηγορίες με βάση την ανθεκτικότητά τους στην τρομώδη νόσο, οι οποίες είναι οι εξής :
A) R1 (υψηλή ανθεκτικότητα)
B) R2 (ανθεκτικότητα)
C) R3 (χαμηλή ευαισθησία)
D) R4 (ευαισθησία)
E) R5 (υψηλή ευαισθησία)

Για να αυξήσει κάποιος την ανθεκτικότητα του ποιμνίου του στην scrapie θα πρέπει να εισάγει γεννήτορες με υψηλή ανθεκτικότητα, δηλάδη ζώα που ανήκουν στην κατηγορία R1.
Ο πιο απλός τρόπος λοιπόν είναι η εισαγωγή κριών R1(ARR/ARR) κατηγορίας οι οποίοι θα προσδώσουν ανθεκτικότητα στους απογόνους τους και η ταυτόχρονη απομάκρυνση των κριών που ήδη υπάρχουν στην εκτροφή και δεν ανήκουν στην 1η κατηγορία. Έτσι, σταδιακά σε βάθος μερικών ετών και χρησιμοποιώντας μόνο κριούς R1 κατηγορίας ως γεννήτορες όλο το κοπάδι θα αποκτήσει ανθεκτικότητα στην τρομώδη νόσο.
Επίσης θα πρέπει να ληφθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα που εμποδίζουν την είσοδο της νόσου στην εκτροφή όπως η αποφυγή αγοράς ζώων από μολυσμένες εκτροφές, η είσοδος ατόμων στην εκτροφή χωρίς ειδική ένδυση, η εφαρμογή τροχόλουτρου με ειδικό απολυμαντικό για κάθε όχημα που μπαίνει στην εκτροφή, η εφαρμογή ποδόλουτρου για κάθε επισκέπτη κ.α.

Το άρθρο έγραψε και επιμελήθηκε o κτηνίατρος της Φάρμα Σπυρόπουλος Κ.Θεόδωρος Πάνος. τηλ(6955034514)