Τελευταία άρθρα

 • Κάρτα Αγρότη από Δευτέρα 30 Μαρτίου
  Συντάχθηκε από
 • Προσοχή: Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν μαζί τους κάποια βεβαίωση μετακίνησης.
  Συντάχθηκε από
 • Γαλακτοπαραγωγή και ενσίρωμα
  Συντάχθηκε από
 • Διατροφή Γαλακτοπαραγωγής
  Συντάχθηκε από
 • Προσοχή: Τεράστια πρόστιμα για την μη έγκυρη δήλωση παράδοσης γάλακτος
  Συντάχθηκε από
 • Αύξηση γαλακτοπαραγωγής
  Συντάχθηκε από
 • Υγιή πρόβατα - Κερδοφόρος εκτροφή
  Συντάχθηκε από
 • Στάβλος απολύμανση - Τέλος οι μυρωδιές και οι μύγες !!!
  Συντάχθηκε από
 • Τι είναι η Τρομώδης νόσος(scrapie)?
  Συντάχθηκε από

Τελευταία νέα

 • Γεννήσεις Ιανουαρίου 2020 Καθαρόαιμων Λακον-Lacaune
  Συντάχθηκε από
 • Ανθεκτικά στην τρομώδη νόσο τα κριάρια Λακον της Φάρμα Σπυρόπουλος
  Συντάχθηκε από
 • Πρόβατα Lacaune (Λακον)- Aρνιά από μάνες Ovitest
  Συντάχθηκε από
 • BLACK FRIDAY στην Φάρμα Σπυρόπουλος
  Συντάχθηκε από
 • Προβατα Λακον-Lacaune
  Συντάχθηκε από
Jim

Jim

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 17:00

Κάρτα Αγρότη από Δευτέρα 30 Μαρτίου

Τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στον ΟΣΔΕ, εξαιτίας του κορονοϊού, ξεπεράστηκαν και οι ενδαφερούμενοι παραγωγοί μπορούν να πάρουν την Κάρτα Αγρότη.

Τη δυνατότητα να προμηθευτούν από την ερχόμενη Δευτέρα, 30 Μαρτίου την Κάρτα του Αγρότη θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί. Όπως τόνισαν πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες αναφέρουν ότι οι όποιες τεχνικές δυσκολίες δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχου (ΟΣΔΕ) έχουν πλέον ξεπεραστεί.Το πρόβλημα σχετικά με την προμήθεια της Κάρτας του Αγρότη δημιουργήθηκε από την απόφαση να σταματήσει προσωρινά η λειτουργία του ΟΣΔΕ, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές το πρόβλημα επιλύθηκε έπειτα από συμφωνία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών και οι επανεκδόσεις γίνονται με βάση τα στοιχεία ΟΣΔΕ που είχαν υποβληθεί το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση ανακοίνωση του υπουργείου από τις 17 Μαρτίου, το ΟΣΔΕ ανεστάλη για 15 ημέρες και αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία στις αρχές Απριλίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Πηγή:
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όσοι χρειαστεί να κυκλοφορήσουν είναι υποχρεωμένοι να φέρουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο και τα ειδικά έγγραφα κυκλοφορίας. Ως αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο βεβαίωσης κίνησης εργαζομένου "βεβαίωση τύπου Α".   (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Screenshot at 2020 03 23 19 00 43

 

Ο πιο απλός τρόπος για την μετάβαση των παραγωγών από τον τόπο μόνιμης κατοικίας προς τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι η αναγραφή σε μια λευκή κόλλα χαρτί των απαραίτητων πληροφοριών

 • Ονομα Επίθετο
 • Διεύθυνση κατοικίας
 • Λόγο μετακίνησης και διεύθυνση προορισμού
 • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Επιπλέον θα πρέπει να παρέχουν στους εργάτες γης την ειδική βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζόμενου.

Οποιος δεν φέρει τα απαιτούμενα έγγραφα και βρεθεί εκτός σπιτιού, τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ.

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 16:47

Γαλακτοπαραγωγή και ενσίρωμα

Τι είναι το ενσίρωμα

Η ενσίρωση είναι μέθοδος συντήρησης νωπών υλικών , με οξίνηση και χρησιμοποιείται για όλα τα είδη χλωρής φυτικής ύλης. Η χλόη κόβεται και τεμαχίζεται με τα σιροκοπτικά μηχανήματα και μεταφέρεται στο σιρό, όπου συμπιέζεται για να φύγει ο αέρας και ο σιρός κλείνεται αεροστεγώς. Λόγω της απουσίας του αέρα αναπτύσσονται στελέχη αναερόβιων γαλακτοβακίλων που παράγουν γαλακτικό και οξικό οξύ, στοιχεία που συμμετέχουν υπό προϋποθέσεις στην παραγωγή του γάλακτος. Η συγκέντρωση των οξέων όμως μέσα στη φυτική μάζα δημιουργεί όξινο περιβάλλον (μείωση του PH). Η μεγάλη μείωση του PH (<4) μαζί με την απουσία αέρα, αναστέλλουν την συντήρηση της φυτικής μάζας.
Η φυτική μάζα περιέχει και παθογόνους μικροοργανισμούς (εντεροβακτήρια, κλωστρίδια, μύκητες κλπ) που διασπούν τις πρωτεΐνες της χλόης και παράγουν αμμωνία και βουτυρικό οξύ(κλωστρίδια). Ο αποκλεισμός αυτών εξαρτάται από την σωστή ενσίρωση δηλαδή τον καλό αποκλεισμό του αέρα και κυρίως τη σύντομη παραγωγή γαλακτικού οξέος ώστε η τιμή του PH να είναι κοντά στο 4.


Διατροφή με ενσίρωμα

Τα ενσιρώματα χρησιμοποιούνται για την διατροφή των ζώων και συμβάλουν στην αυξημένη γαλακτοπαραγωγή. Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά στη χρήση τους. Τέτοια είναι η μείωση των λιπαρών του γάλακτος και διάφορα πεπτικά ενοχλήματα. Τα ενσιρώματα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι σωστά παρασκευασμένα και στα ζώα που τρώνε ενσίρωμα να φροντίζουμε για την προληπτική φαρμακευτική αγωγή τους.

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 19:20

Διατροφή Γαλακτοπαραγωγής

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέρθηκε, (πατήστε ΕΔΩ) ότι ένας για τους βασικούς παράγοντες για την αυξημένη γαλακτοπαραγωγή είναι και η διατροφή των ζώων.

Τέσσερα χαρακτηριστικά της διατροφής συμβάλουν στην αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας του γάλακτος.

• Η ποσότητα των χορηγούμενων ζωοτροφών
• Η ποιότητα των χορηγούμενων ζωοτροφών
• Η αναλογία μεταξύ χονδροειδών (πχ τριφύλλι) και συμπυκνωμένων (πχ μείγμα καρπών) ζωοτροφών σε σχέση με τις διάφορες φάσεις (συντήρηση , οχεία, κυοφορία, γαλακτοπαραγωγή) του ετήσιου κύκλου των ζώων.
• Η υφή του χορηγούμενου σιτηρεσίου. Καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά θα τα αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα.

Ποσότητα και ποιότητα

Γενικά δεν θα πρέπει να τσιγκουνευόμαστε στην ποσότητα και την ποιότητα του σιτηρεσίου προκειμένου τα ζώα μας να έχουν την σωστή θρεπτική κατάσταση. Κάθε ζώο αποτελεί μια μηχανή παραγωγής γάλακτος που η απόδοσή της εξαρτάται από την φυσική κατάσταση, το είδος και την τροφοδοσία της. Κάθε ζώο πρέπει να προσλαμβάνει την ενέργεια και τις αζωτούχες ουσίες που χρειάζεται ανάλογα με τον σωματότυπου, τον σταυλισμό και την παραγωγή γάλακτος που έχει. Για κάθε λίτρο παραγόμενου γάλακτος με λιπαρά 7.5, απαιτείται ενέργεια 5Mj ΚΕΓ που αντιστοιχεί σε 600γραμ περίπου συμπυκνωμένων τροφών, πλέον των αναγκών συντήρησης του ζώου.

Σωστή χορήγηση σιτηρεσίου

Ο σωστός μεταβολισμός κάθε ζώο σχετίζεται με την υγεία του και την σύσταση του σιτηρεσίου. Φροντίδα είναι να έχουμε ζώα με μεγάλο προστόμαχο (μεγάλη κοιλία) και να διατηρείται το ph περίπου στο 7, αλλιώς θα έχουμε οξέωση. Η βόσκηση να γίνεται αφού έχει υποχωρήσει η πρωινή υγρασία των χόρτων. Επιβάλλεται να χορηγείται καρπός (ενέργεια) πριν την βόσκηση η την χορήγηση χονδροειδούς τροφής (σταβλισμένα). Οι συμπυκνωμένες τροφές (καρπός) πρέπει να χορηγούνται σε δόσεις ώστε να αποφεύγονται πεπτικές ανωμαλίες. Οι οινώδεις ουσίες συμβάλουν σημαντικά στην υγεία του πεπτικού συστήματος του ζώου, για αυτό κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση άχυρου. Οι χονδροειδής ζωοτροφές – κατά την φάση της γαλακτοπαραγωγής- πρέπει να συμβάλουν σε ποσοστό πάνω από το μισό (50%) στο ολικό σιτηρέσιο και τούτο γιατί αυξάνουν την παραγωγή της μικροβιακής πρωτεΐνης στην μεγάλη κοιλία, που έχει σαν αποτέλεσμα την μεταβολική ισορροπία για την παραγωγή του γάλακτος.

Βιταμινες και ιχνοστοιχεία

Τέλος σημαντικό είναι και ο ρόλος των βιταμινών και ιχνοστοιχείων στην διατροφή των ζώων. Οι βιταμίνες διασφαλίζουν την κανονική λειτουργία των οργάνων των ζώων και άρα της αποδοτικότητας. Τα ιχνοστοιχεία (χαλκός, ψευδάργυρος, σελήνιο, ιώδιο κλπ) και τα μακροστοιχεία (ασβέστιο, φώσφορος, νάτριο, μαγνήσιο κλπ) συμβάλουν στην σωστή ανάπτυξη του ζώου, την σύνθεση του γάλακτος, τη ρύθμιση του Ph, την ενεργοποίηση των ενζύμων κλπ. Όλα αυτά είναι ανόργανα στοιχεία που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πρέπει να χορηγούνται σε σωστές αναλογίες με την συμβουλή κατάλληλων προσώπων.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 838/51008, (ΦΕΚ 964 Β’/21-03-2019), άρθρο 6, πρέπει ο κάθε παραγωγός γάλακτος μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2020 να υποβάλλει ηλεκτρονικά, στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ, τριμηνιαίες δηλώσεις παραδόσεων γάλακτος.

Σας εφιστούμε ιδιαιτέρως την προσοχή ότι η μη τήρησή της υποχρέωσης αυτής μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυστηρές διοικητικές κυρώσεις με υψηλά πρόστιμα.

Μην φοβάστε, η διαδικασία είναι απλή.

Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να υποβάλονται κάθε τρίμηνο, και πρέπει απλά να περιγράφουν ανα μήνα και ανα είδος γάλακτος πόσα κιλά γάλα και τι αξίας παραδώσατε στον γαλατά σας. Δείτε το σχετικό παράδειγμα παρακάτω

παράδειγμα δήλωσης αναλυτικής κατάστασης παραδοσης γαλακτος

 

Για αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας  κατεβάστε το σχετικό αρχείο 

Η δήλωση που θα πρέπει να υποβάλετε άμεσα μέχρι 31/01/2020, θα αφορά στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 (Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο).

Για την υποβολή θα χρειαστείετε  τους κωδικούς πρόσβασης του TaxisNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ξεκινήστε την υποβολή τώρα εδώ: Υποβολή τριμηνιαίας συγκεντρωντικής αναλυτικής δήλωσης παραδόσεων γάλακτος 

Επιτέλους η στιγμή που περιμέναμε έφτασε.

Οι γέννες ξεκίνησαν με χαρά και όλα πάνε όπως τα έχουμε φανταστεί και προγραμματίσει. Σύντομα θα γίνει ενημέρωση για την πορεία της γέννας αλλά και πόσα από το καθαρόαιμα αρνάκια Λακον- Lacaune της Φάρμας Σπυρόπουλος θα είναι διαθέσιμα.

Παραλάβαμε τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που κάνουμε κάθε φορά στα κριάρια που δίνουμε για γεννήτορες.

Όπως ήταν αναμενόμενο είναι ΟΛΟΙ ΑΣΣΟΙ!

Με απλά λόγια ο γονοτυπικός έλεγχος έδειξε ότι τα κριάρια της Φάρμα Σπυρόπουλος είναι ανθεκτικά στην Τρομώδη Νόσο (Scrapie) “GENOTYPE ARR/ARR” δίνοντας την δυνατότητα σε κάποιον να αυξήσει την ανθεκτικότητα του κοπαδιού στην νόσο. Έτσι, σταδιακά και χρησιμοποιώντας μόνο κριούς R1 κατηγορίας ως γεννήτορες όλο το κοπάδι θα αποκτήσει ανθεκτικότητα στην τρομώδη νόσο.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα πολυετούς προσπάθειας για να κρατάμε τα “αίματα” μας καθαρά, με καθαρόαιμα και πιστοποιημένα ζώα.

Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 09:05

Αύξηση γαλακτοπαραγωγής

Καθαρόαιμα Κριάρια βασικός παράγοντας.

Πρέπει να γίνεται επιλογή καθαρόαιμων κριών. Μέλημα του κάθε κτηνοτρόφου θα πρέπει να είναι "η ομοιομορφία και καθαρότητα αίματος της φυλής που έχει στην εκτροφή του". Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι κριοί της εκτροφής που πρέπει να είναι καθαρόαιμοι της φυλής τους ανεξάρτητα από την φυλή της προβατίνας. Διασταυρώσεις μεταξύ φυλών δεν έχουν αποτελέσματα οσον αναφορα την βελτίωση των Κριών. Η γενετική βελτίωση των κριών έχει αποδώσει άριστα αποτελέσματα, και έχουμε ζώα με ιδιαίτερα γονοτυπικά χαρακτηριστικά που συντελούν στη αυξημένη παραγωγικότητα της μονάδας μας.

Κάθε χρόνο αντικατάσταση 20%-30% των ζώων

Ζώα μειωμένης γαλακτοπαραγωγής, με ανατομικές δυσμορφίες στο μαστό και αλλού, δεύτερη φορά στέρφα, κακής σωματικής διάπλασης η ασθενικά αντικαθίστανται χωρίς πολλές σκέψεις. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται αντικατάσταση 20%-30% των ζώων της εκτροφής ώστε να έχουμε μέσο όρο ηλικίας των ζώων τα 3-4 χρόνια.

Σταύλος και διαχείριση των ζώων

Οι συνθήκες διατήρησης και διαχείρισης των ζώων συμμετέχουν στην παραγωγικότητα την εκτροφής. Ο σταύλος πρέπει να διατηρείται καθαρός, χωρίς μικροβιακό φορτίο, με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Πρέπει να τηρείται πρωτόκολλο εμβολιασμού των ζώων σε ετήσια βάση. Η κουρά και το κόψιμο των νυχιών των ζώων είναι απαραίτητο να γίνεται τουλάχιστον κάθε χρόνο. Η συμπεριφορά μας ή του προσωπικού προς τα ζώα πρέπει να είναι ανάλογη ώστε αυτά να μένουν ήρεμα και χαλαρά και να μη στρεσάρονται. Ειδικότερα στην φάση των οχειών, της γέννας και στην αρχή της γαλακτικής φάσης συνιστάται προσοχή.

Η διατροφή- παράγοντας για αύξηση της γαλακτοπαραγωγής

Η διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για αύξηση της γαλακτοπαραγωγής. Βασικά στοιχεία αποτελούν η ποσότητα και η ποιότητα των ζωοτροφών. Η ποσότητα της τροφής εξαρτάται από την φάση “ανάπτυξη-συντήρηση – κυοφορία- γαλακτοπαραγωγή” και θα επανέλθουμε σύντομα με συγκεκριμένο άρθρο. Η ποιότητα των ζωοτροφών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ποσότητα αλλά και την ποιότητα της γαλακτοπαραγωγής.

Στόχος μας είναι “καθαρά αίματα” με τους κατάλληλους κριούς και με καθαρές αμνάδες για την φυλή των ζώων μας. Έπειτα προσαρμόζουμε ανάλογα την διατροφή και τις συνθήκες για την εκτροφή μας ακολουθώντας τα γενικά χαρακτηριστικά που αναφέραμε.Η γαλακτοπαραγωγή μιας κτηνοτροφικής μονάδας εξαρτάται από "τον γονότυπο, την διατροφή, τις συνθήκες διατήρησης και διαχείρισης των ζώων".

 

 

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019 11:14

Υγιή πρόβατα - Κερδοφόρος εκτροφή

Στην Φάρμα Σπυρόπουλος ακολουθούμε κατά γράμμα της επιστημονικές οδηγίες του κτηνιάτρου μας. Με γνώμονα την υγεία και ευζωία των προβάτων μας, ακολουθούμε πιστά τα όσα μας συμβουλεύει. Το κόστος είναι ελάχιστο σε σχέση με το κέρδος από ένα υγιές κοπάδι.

• Ορθή Διατροφή: Τα ζώα ανάλογα με την παραγωγική φάση στην οποία βρίσκονται πρέπει να διατρέφονται με το κατάλληλο σιτηρέσιο(πχ ανάπτυξης για τις ζυγούρες, γαλακτοπαραγωγής για τα αρμεγόμενα) το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ζώων σε πρωτεΐνη και ενέργεια (δλδ ισορροπημένο).
• Πλήρες Εμβολιαστικό πρόγραμμα: Η πρόληψη για σημαντικές νόσους των μικρών μηρυκαστικών γίνεται με εμβολιασμό. Τέτοιες νόσοι είναι η εντεροτοξιναιμία (κοκκιναντεριά), η λοιμώδης αγαλαξία (παρμάρα), η χλαμυδιακή αποβολή και ο μελιταίος πυρετός.
• Πλήρες πρόγραμμα αποπαρασίτωσης: Για την ορθή αντιμετώπιση των παρασίτων αλλά και για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικότητας (δλδ σκουλήκια τα οποία δεν θα τα «πιάνει» κανένα φάρμακο, θα πρέπει να εφαρμόζεται ένα σωστό πρόγραμμα αποπαρασιτώσεων(Δεν χορηγούμε την ίδια δραστική ουσία συνέχεια, αλλά χρησιμοποιούμε εναλλάξ τα διάφορα αντιπαρασιτικά (αλβενδαζόλη, νετοβιμίνη, ιβερμεκτίνες κλπ).
• Έλεγχος της μαστίτιδας: Ο εντοπισμός και η κατάλληλη θεραπεία των ζώων με κλινική αλλά κυρίως με υποκλινική μαστίτιδα, καθώς και η διόρθωση προδιαθετικών παραγόντων(πχ λάθη στην διαδικασία του αρμέγματος ή κακή λειτουργία της αρμεκτικής μηχανής) είναι εξαιρετικά σημαντικά για την οικονομικότητα μιας εκτροφής.
• Κατάλληλες παρεμβάσεις στην Αναπαραγωγή: Ανάλογα με την περίοδο του έτους μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη επιτυχία στην αναπαραγωγή με την κατάλληλη παρέμβαση, η οποία μπορεί να είναι διατροφική(flushing) ή/και φαρμακευτική(ενδοκολπικοί σπόγγοι και PMSG ή εμφύτευμα μελατονίνης).
• Γενετική βελτίωση: Η Τεχνητή Σπερματέγχυση ή η αγορά πιστοποιημένων κριών(«βελτιωτές») είναι πιο άμεσοι τρόποι για την γενετική βελτίωση ενός κοπαδιού. Επίσης σε κάθε κοπάδι πρέπει τα αρνιά που κρατάμε «για ζωή» να είναι απόγονοι των καλύτερων προβατίνων (με βάσει συγκεκριμένα παραγωγικά χαρακτηριστικά).
• Επιλογή κατάλληλων συνεργατών: Από τον υπάλληλο μέχρι τον κτηνίατρο και τον διατροφολόγο και από τον προμηθευτή των ζωοτροφών μέχρι τον τυροκόμο, το να έχει κάποιος τους σωστούς συνεργάτες είναι Κεφαλαιώδους σημασίας.

Το άρθρο έγραψε και επιμελήθηκε o κτηνίατρος της Φάρμα Σπυρόπουλος Κ.Θεόδωρος Πάνος. τηλ(6955034514)

Για ακόμα μια φορά τα αποτελέσματα στην Φάρμα Σπυρόπουλος είναι μαγικά.

Καθαρόαιμα αρνιά Lacaune (Λακον) απο πιστοποιημένες μάνες της Ovitest με Upra Lacaune Pedigree και πατέρα τα καλύτερα κριάρια Genotype +++ με βαθμολόγια απο 750 ISOL και πάνω. Για όσους γνωρίζουν, τα νούμερα είναι αρκετά.

Εάν δεν γνωρίζεις, έχουμε την χαρά και την διάθεση να σε ενημερώσουμε για οτιδήποτε.

Απο αυτή την γέννα, θα δοθούν 15 επιλεγμένα κριάρια για αναπαραγωγή.

Κάλεσε τώρα για να κάνεις κράτηση 698 98 04 318

Γιατι το καθαρό είναι αλλιώς !!!

Σελίδα 1 από 2

ΓΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ & ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ